Признавам си, че не си представях да стартирам с подобен блог пост, но чувствата ми дадоха превес над ситуацията.

Ще започна с малко предистория:

Преди 3 години се преместих в ново жилище, което не чувствах като свой дом. Минимум седмица не можех да заспивам спокойно и не ми беше никак уютно.

Разказах на една моя (по онова време) близка приятелка и тя веднага ме попита “Имаш ли си цветя? Ако нямаш – купи си и ще усетиш разликата.”

Естествено, че нямах и беше обяснимо. Ще цитирам Ралица Генчева @charly.wilde: “разбрах защо не мога да отгледам цвете: те искат да пуснат корени, а аз все искам да летя” думите й са много акуратни за тогавашните ми нрави.

Та…

Започнах да правя проучване кое цвете би било най-подходящо за мен и някак си попаднах на статия от Фън Шуй учението, което тогава под никаква инстанция не ме вълнуваше, но си спомням отчетливо две изречения:

“Ако имате конкретна цел, отглеждайте си орхидея. Енергията на това растение ще ви помогне да осъществите мечтата си.”

Днес точно 3 години по-късно съм почти на 90% готова с финализирането на тогавашното ми желание. Орхидеята със сигурност не ми е преподавала житейски уроци, седейки на бюрото ми, но съдържанието на статията съвсем не ме подведе!

Любовта, която проявявах към този крехък продукт на собственната ми загриженост ме доведе до тук и ме научи в известна степен какво визира Антоан Дьо Сент-Екзюпери в “Малкият принц”.

  • Научи ме какво е да се грижиш за слаб и беззащитен организъм.
  • Научи ме, че да следиш ежедневно за добруването на нещо различно от теб самия, не е чак толкова плашещо и противно.
  • Научи ме, че усещаш присъствието си още по-значимо, когато то допринася за нечие друго развитие.
  • Научи ме, че водата и светлината са важни.
  • Научи ме, че твърде многото “светлина” невинаги е полезна в дългосрочен план. Научи ме да докосвам по-нежно (особено когато я чаках да цъфне 1 година и откъснах първото й цветче по невнимание).

Научи ме на много и сега искам да ви предам три важни според мен урока:

  1. Ако искате да предизвикате в себе си една от най-чистите форми на любов – вземете си цвете и ще разберете и “Малкия принц”, и мен.
  2. Ако искате да постигнете нещо конкретно, започнете да обичате и всичко, което е в страни от целта ви – ще излъчвате и създавате такава магия, че няма начин да не се визуализират и най-смелите ви желания. Най-лошото, което можете да предприемете е да се вторачите като кон с капаци в едно нещо и да забравите колко вълшебно е всичко останало.
  3. Случвало ми се е да ми се обясняват в любов с цветя, но не и аз да се обяснявам в любов НА цвете ? та в този ред на мисли: позволявайте си да сменяте ролята и гледната си точка, дори и да ви изглежда неадекватно в началото – в края все ще ви е научило на нещо.

                   

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *